Cattery van de Nobelpoort

Genetica

De genetica van de ragdolls is zeker niet de eenvoudigste. Ik heb hierbij een poging gedaan om het voor iedereen op een begrijpelijke wijze neer te zetten.

Naast de TRADITIONELE RAGDOLL  zijn er ook de NON-TRADITIONELE RAGDOLL (de SOLID, SEPIA en MINK). De NON-TRADITIONELE RAGDOLLS worden niet in alle landen en/of verenigingen erkend. We beginnen dan ook met de TRADITIONELE RAGDOLL. Onder aan de pagina vindt U meer informatie over de SOLID, SEPIA en MINK.

DE PATRONEN/TEKENINGEN:

De ragdolls zijn dus altijd POINTS, dat wil zeggen, blauwe ogen en gekleurde 'punten' (oren, staart en eventueel poten en neus) We onderscheiden 3 verschillende TEKENINGEN/PATRONEN.

Voorspelling van de PATRONEN/TEKENINGEN: dit is een statistisch gegeven, net zoals in elk nest (1/2 katertjes en 1/2 poesjes is)

Voor de fokkers: Bij de bicolor, onderscheiden we ook nog de TRUE BICOLOR, de HIGH MITTED, de MID HIGH WHITE en de HIGH WHITE. Dit is van belang om de tekening van de nakomelingen te kunnen voorspellen. Op de stamboom wordt altijd alleen bicolor vermeld.

Verder om de zaken eenvoudig te houden is er ook nog sprake van LYNX, ook wel TABBY genoemd, TORTIE en TORBIE

DE KLEUREN:

Ik hoop dat de ragdollfokkers het mij vergeven, maar even voor de "leken" een omschrijving van de kleuren.

Als de kater SEAL, BLUE of CHOCOLATE is kunnen de kittens

onderstaande kleuren krijgen:

Als de kater LILAC, CREAM of RED is kunnen de kittens

onderstaande kleuren krijgen:

De NON-TRADITIONELE RAGDOLL:

Naast de TRADITIONELE RAGDOLL hebben we dus ook de NON-TRADITIONELE RAGDOLL (de SOLID, SEPIA en de MINK).

De SOLID is GÉÉN POINT, de SEPIA en de MINK wel. De SOLIDS hebben géén blauwe ogen en zijn er in vrijwel alle kleuren. Ook hier spreekt men van MITTED en BICOLOR.

MINK en SEPIA: De MINK en de SEPIA lijken op de welbekende colorpoints. De MINK heeft een minder contrast tussen de points en de lichaamskleur en SEPIA heeft erg weinig verschil zodat het lijkt of de point en het lichaam niet van kleur verschillen. Bij geboorte van deze kleuren is het direkt zichtbaar of het een colorpoint, mink of sepia is.