Cattery van de Nobelpoort

Waarschuwing!


Iedereen weet wel dat als je iets niet zelf van dichtbij hebt meegemaakt, dat het dan moeilijk is om te beseffen wat de impact daarvan is.

Iedereen weet dat je altijd iets kan overkomen, wat je liever niet meemaakt. Maar om daardoor continue in angst te leven, de mens heel goed instaat om ervan uit te gaan dat hem niets ergs overkomt. Wij denken graag; "Dat gebeurt alleen bij een ander".

Toch kent iedereen wel een verhaal over iemand die een levensbedreigende of chronische ziekte heeft. Zo is dat in het katten wereldje ook.
Cijfers zijn nauwelijks weer te geven, maar de verhalen zijn er genoeg. De één nog schrijnender dan de ander.

Dus denk alstublieft niet; "mij overkomt dat niet, ik koop geen kitten met erfelijke aandoeningen". Want het kan iedereen overkomen. Er zijn dan ook zat fokkers die de problemen aan den lijve hebben ondervonden.
Zelfs de beste fokkers kunnen geen 100% garantie geven, hoe graag we dat ook zouden willen. Wel kunnen we dat wat op dit moment mogelijk is doen en dat is vandaag de dag al best wel veel. De techniek staat niet stil, er worden nog altijd dingen ontdekt die we eerder nog niet wisten.

Dus speur op internet naar de meest recente mogelijkheden. Een goede fokker zal zijn best doen om daar ook van op de hoogte te blijven en daar dan ook naar te handelen. Kijk dan of het kitten, of de fokker, waar uw keus op gevallen is daar aan voldoet en vraag ook deze gegevens in te zien. Een goede fokker zal maar wat trots zijn om u te kunnen laten zien wat deze allemaal doet om de gezondheid van het ras goed te houden. En dit geldt trouwens niet alleen voor Ragdolls.

Zo kunt u als koper helpen om de erfelijke aandoeningen in ieder geval tot een minimum te beperken. Het blijft namelijk een kwestie van vraag en aanbod. Zolang er kopers zijn die katten blijven kopen bij mensen die hier niet op testen, zullen velen van u de kans blijven lopen een doodziek katje te kopen wat een vreselijke dood tegemoet gaat. Vaak zijn katten die niet getest worden zelfs veel goedkoper.

Als het daadwerkelijk om een raskat gaat, dan kan het nauwelijks goedkoper zijn als er geen stamboom bij zou zitten. Het aanvragen van een stamboom kost namelijk maar tussen de € 12,50 à € 15,- per kitten. Het zijn juist de jaarlijks terugkerende onderzoeken die de Ragdoll zo duur maken. Iedere Ragdoll die voor de fok gebruikt wordt dient jaarlijks te worden getest op erfelijk overdraagbare aandoeningen. Ook zijn er dna onderzoeken mogelijk waarmee "deels" aan te tonen is of de kat in kwestie drager is van een erfelijk overdraagbare aandoening.

Wat hierbij ook heel belangrijk is, is dat de Ragdoll gechipt is en dat het chip nummer van de kat overeenkomt met het chip nummer op de test uitslagen. Vraag dan ook naar deze test uitslagen, doen ze hier moeilijk over dan kunt u zich afvragen of het allemaal wel in orde is. Een beetje serieuze fokker heeft dat soort papieren op orde.
Is dat niet zo, dan kunt u zich afvragen hoe het met de rest van de fokkerij is.
Nu begrijpen we best dat er liefhebbers zijn die weinig waarde hechten aan een stamboom bij het kitten. Als je geen achtergrond informatie hebt over de namen van de katten die op een stamboom staan, dan zegt een stamboom ook niet zoveel. Toch geeft dit een stukje meer zekerheid over de genetische achtergrond van het kitten, dan wanneer er helemaal geen stamboom van het dier aanwezig zou zijn. Een stamboom in combinatie met de uitslagen van de test gegevens op erfelijke aandoeningen geeft het meeste vertrouwen.